Flag_of_Belarus

Prieš 15 metų iš baltarusiškų atlikėjų žinojau tik Ляпис Трубецкой ir tai, kad tėvai jaunystėje klausė vokalinio instrumentinio ansamblio Песняры kūrybos. Na, žinojau dar ir tai, kad Би-2 turi baltarusiškas šaknis. Esu beveik įsitikinęs, kad panaši situacija (jei kalbėtume apie baltarusišką muziką) su visais melomanais Lietuvoje.

Ir tik prieš porą metų sužinojau apie tokias grupes kaip pvz. Akute ar (((o))). Likau sužavėtas tuo, kaip šauniai ir aktualiai jie skamba. Būtent tuomet ir kyla klausimai „kodėl mes nežinom/nesidomim artimiausių kaimynų muzika?“. Atsakymus sau radau du. Visų pirma, tam, kad domėtumeisi reikalingas noras ir, aišku, laikas. Antra, dažniausiai nugali nusistovėję stereotipai „vakaruose juk vis vien geriau“.

Yra ir trečias atsakymas. Baltarusiška muzika, matyt, nėra tiek gera (arba ne pakankamai gerai išreklamuota), kad apie ją žinotų užsienyje. Ir tai galioja į abi puses. Juk baltarusiai tiek pat mažai žino apie lietuvišką sceną.

Mano galva, atlikėjai neturi laukti, kol klausytojas susidomės ir pradės „kapstyt“. Juk klausytojui svarbiausia – unikalumas/originalumas. Todėl reikia dirbti būtent šia kryptimi.

Savo ruožtu esu dėkingas Dimai (iš puslapio Experty.by), kuris pastūmėjo mane „kapstyt“. Perklausyti 40 baltarusiškų albumų per 2-3 savaites? O kodėl gi ne? Jei iki manęs tai darė Давидас Блювштейнас, Рамунас Зилнис, Йонас Ошкинис, Дарюс Ужкурайтис, Каролис Вишняускас, Домас Кунчинас – reiškia galiu ir aš.

 

10_Ayva_-_Razvivay_mysl10.

Ayva
Развивай мысль

 

 

 

 

 

Richard D. James tokius multikus grojo dar prieš 20 metų. Stebėtina tai, kad jie iki šiol aktualūs.
Tinka: ausinėse einant senamiesčio gatve
Parsisiųsk albumą nemokamai

 

 

09_Vuraj_-_Rajok09.

Vuraj
Rajok

 

 

 

 

 

Atrodo, kad tai vienas nedaugelio folk kolektyvų, kuriam pavyko iškelti folk muziką į kokybiškai naują glymenį. Čia tilpo visas kaimiškas jausmų/švenčių spektras – nuo vestuvių iki laidotuvių. Tik įrašas ne kaimiškas. Ir tegul dabar pavydi ispanai su savo flamenko arba airiai su savo šokiais.

Tinka: MJR festivalio scenoje
Parsisiųsk albumą nemokamai

 

 

08_Earworm_-_Amber08.

Earworm
Amber

 

 

 

 

 

Taip skambėtų Nirvana, Alice in Chains ir Pearl Jam, jei paskutiniajame praeito amžiaus dešimtmetyje jie būtų girdėję apie post-rock. Arba atvirkščiai: taip galėtų skambėti Mogwai, Russian Circles ir Godspeed You! Black Emperor, jei grotų purviną granžą. Suprantama, apie originalumą čia kalbėti sunku, todėl kad panašių (ir geresnių) grupių – pilna. Nuo Sonic Youth iki Deerhunter. Bet džiugu, kad ir baltarusiai taip moka.

Tinka: gyvai pogrindiniame klube
Parsisiųsk albumą nemokamai

 

07_K_-_UniSon07.

.K
УниСон

 

 

 

 

 

Tokį albumą įrašytų Aleksandras Vasiljevas (iš grupės Сплин), jei pasislėptų baltarusiškame kaimelyje, vartotų samogoną ir kitu (galimai psichotropinius) preparatus, norėdamas atskleisti pasąmonės ir gilių sapnų paslaptis. Klaustrofobinis, paslaptingas ir labai įtraukiantis albumas.

Tinka: mąstant apie gyvenimo prasmę
Parsisiųsk albumą nemokamai

 

 

 

06_LSP_-_EP06.

ЛСП
ЁП

 

 

 

 

 

Swag, yolo ir cool baltarusiškai – tai daug daugiau, nei tiesiog Skrillex kopija, kaip komiškai tai beskambėtų. Nuoširdūs hedonistiški prisipažinimai „madingos“ beats/dubstep/hip-hop muzikos fone. Reikia įrodymų? Живая петля arba Больше денег – achujenni pavyzdžiai.

Tinka: lengvai apsvaigus.
Parsisiųsk albumą nemokamai

 

 

05_Port_Mone_-_Thou05.

Port Mone
Thou

 

 

 

 

Negaliu būti abejingas šiam albumui. Visų pirma dėl to, kad pats esu baigęs muzikos mokyklą, akordeono specialybę. Antra, instrumentinė muzika – visuomet universalesnė. Na, o jei rimtai, tai Thou – solidi plokštelė, ant baltarusiškos folk-melancholijos ir pasaulinio lygio world/jazz/ambient ribos.

Tinka: pavargus nuo informacijos lenktynių triukšmo.
Nusipirk albumą

 

 

04_Akute_-_Realnasc_i_sny04.

Akute
Рэальнасць і сны

 

 

 

 

 

Man – buvusiam Interpol, New Order ir Placebo gerbėjui – apmaudu dėl Akute. Todėl, kad jau antras albumas Не існуе buvo silpnesnis nei debiutinis Дзевачкі і космас. O Рэальнасць і сны – juo labiau… Nepaisant fragmentiškumo šis „dainų rinkinys“ dviem galvom aukščiau už likusį baltarusišką indie roką.

Tinka: jei buvai Interpol, New Order ir Placebo gerbėjas.
Parsisiųsk albumą nemokamai

 

 

 

03_Zolki_Band_-_Douhi_douhi_dzien03.

Zolki Band
Доўгі-доўгі дзень

 

 

 

 

 

Man Zolki Band skamba taip, lyg broliai Cavalera dainuotų savo ratamahatas pritariant akustinėms gitaroms. Gavosi keistai ir labai įdomiai. Kartais arčiau System of a Down ar Korn, kitur – arčiau Mike’o Patton’o. O kad albumas nebūtų per sunkus – pasikvietė Би-2 vokalistą pamiauksėti.

Tinka: kai nežinai, nori Sepulturos ar baladžių.
Parsisiųsk albumą nemokamai

 

 

02_o_-_motherland02.

(((O)))
Motherland

 

 

 

 

 

Nikita Vasiljevas nesiskundžia dėl produktyvumo stokos. Motherland – ne toks triuškinantis, koks buvo Wolf’s Empire, bet, panašu, kad Nikita sąmoningai bando keistis/evoliucionuoti (nes juk witch house vakaruose seniai miręs). Tai tamsa, kurią skanu klausyti, kai nori lengvai paliūdėt.

Tinka: jei esi progresyvus gotas.
Parsisiųsk albumą nemokamai

 

 

01_Vegetables_-_Now_and_Then01.

Vegetables
Now And Then

 

 

 

 

 

Now And Then klausosi kitaip, nei Добрый слон (ankstesnis albumas). Šis labiau išdirbtas ir nuoseklus. Panašu, kad vaikinai patys apsisprendė, kaip nori skambėti. Už tokią leftfield/indietronica nebūtų gėda nei Lali Puna, nei Broadcast, nei, galbūt, net Stereolab.

Tinka: beveik visuomet.
Parsisiųsk albumą nemokamai

Bangos Sūru Šviežia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *