Gira su laipsniais – receptas

bokalaiDuonos giros receptas, kuris padės pasigaminti girą su laipsniais. Suru.lt kolektyvas gauna per dieną tūkstančius laiškų, kuriuose žmonės prašo patarti kaip elgtis jei po 22val. užsimanai some alko ir jo neįmanoma gauti legaliais keliais. Taksistų vodkė jiems atrodo per brangi, o ir nočnyko-baro aplinkui nėra. Atsakymas aišku dalinis, nes laukti reiks ne mažiau nei parą, kas įpareigoja turėti jos nuolat, kokius 3 kibirus ir laikyti kaip NZ.

Priklausomai nuo sėkmingų eksperimentų gamybos eigoje priklausys giros skonis ir stiprumas; ar bus saldi, neperrūgusi ir nesugadinta alkoholiu.


Taigi jums reikės:

Švaraus kibiro (12 litrų talpos, plastmasinio)

Vandens – 10 litrų

Juodos duonos – 2 kg .Svoris nedžiovintos. Reikia juodos ruginės. Arba bent jau 70% ruginės. Stenkitės vengti duonos kuri gaminama iš miltelių (jeigu tokios dar yra ant LT – greičiausiai normaliai kepta duona bus nelabai populiarių brand‘ų). Tai turi įtakos rūgimo procesui.

Cukraus – 1 kg nesaldžiai girai, 1,5 kg saldžiai

Šviežių mielių – 100g (geresniam efektui galima ir sausas specializuotas naudoti)

Razinų – pora saujų


Duoną išdžioviname orkaitėje iki kietumo, sudedame į kibirą ir užpilam verdančiu vandeniu (10l – galima ir porcijomis). Kibirą ataušiname visiškai arba bent iki 30°C, nes kitaip mielės žus! Mieles sutriname su cukrumi ir dedame į kibirą. Arba mieles su cukrumi galima ištirpinti ir kokiame puslitryje to paties ataušinto virinto vandens ir supilti atgal. Sumetam razinas. Uždengtą kibirą laikome vieną parą kambario temperatūros patalpoje. Po to perkošdami išpilstome į indus ir laikome vėsiai arba tiesiog pastatome perkoštą kibirą vėsioje vietoje.

Rūgimas vyksta kol mielės visą cukrų paverčia alkoholiu. Perkošus duoną gira gali ir toliau rūgti jei joje užtenka cukraus ir yra dar rūgimo fermentų. Pradinis cukraus ir mielių santykis smarkiai įtakoja giros stiprumą ir saldumą. Teisingas proporcijų parinkimas kiekvieno atskiro eksperimento rezultatas.

Jeigu geriant girą jaučiasi mielių skonis, reiškia cukraus buvo per mažai ir ne visos mielės buvo panaudotos. Tokiu atveju nusistovėjusią girą galima perpilti – mielės turėtų likti ant dugno.

Tokia duonos gira gali pasiekti stiprumą iki 10% alkoholio. Kuo mažiau mielių ir cukraus dėsite tuo jinai bus silpnesnė.

Kibiro giros ingredientų kaina grubiai apie 10Lt

gira
gira


Tikrai stipri ir originali gira ruošiama kiek kitaip. Jai būtina iš pradžių paruošti misą, kuri naudojama visiškai natūraliam rūgimo procesui. Reikalingas rūgių salyklas ir kiti hard to get dalykėliai bei hard to deal technologijos.


Pramoninės giros iš vis nėra gaminamos rauginimo būdu ir jos būna prisotintos angliarūgšte.

Tema: Ašaros, Folkas

17 Komentarai

  1. Biski nesupratau ,kai po paros perkosi ta duoda , paskuj palieki atvesti, ir poto jau gert gali ?

  2. O tą kibirą kai reikia uždengti tai specialiu dangsčiu kažkokiu reikia ? Nes kitur tai rašo jog užtenka tik merle apvyniot ir tipo viskas

  3. Viskas gerai aprasyta, tik mano nuomone reikia pries dedant mieles nukosti nuo ismirkusios duonos, papildyti iki sakykim 10litru ir tik tada deti cukru+ mieles. Siuo atveju bus tikslesne dozuote mieliu ir cukraus. Jei nukosite po rugimo – dalis brangaus gerimo bus ismesta isigerimo i duona pavidalu. Mieles iskencia iki +36C temperatura. Idealu – +20-22 rauginti, kol nebebus saldu. Siaip galima nusipirkti fermenteriu – kibiras 30l su hermetisku dangciu ir kraneliu. Medeja.lt, savasalus.lt

Tavo žodis: