2016-07-01 20-49-14 author Rytis Seskaitis

Šiemet vėl buvau Openeryje, pirmą kartą ten nuvažiavau 2006 – lygiai prieš 10 metų. Pamaniau, kad būtų įdomu aptarti, kaip festivalis per tiek laiko pasikeitė. O pokyčių tikrai daug, išskyrus tai, kad 2006 metais, kaip ir šiemet, važiavau daugiausiai dėl Sigur Rós.

KELIONĖ. Kelionės trukmė nuo 12 val. sutrumpėjo iki 8-9 val. 2006 ir keletą metų po to neturėjome navigacijos, važiuodavome su Lenkijos kelių žemėlapiu, todėl dažnai beviltiškai pasiklysdavome – ypač, jei pasitaikydavo koks objazdas. Taip pat vykdavome piečiau esančiu keliu pro Olsztyną, kuris yra ilgesnis ir judresnis negu arčiau Kaliningrado esantys keliai. Kelių judrumas Lenkijoje yra ypač daug laiko eikvojantis faktorius – kuo daugiau traktorių, kuriuos siauruose ir vingiuotuose keliuose sunku aplenkti, tuo ilgiau važiuoji. Taip pat dabar išvažiuojame ne ryte festivalio dieną, o iš vakaro apie 00 val. Naktį keliai tušti, todėl ypač greitai lekiasi. Be to, nereikia stovėti eilėje į kempingą, kai jau groja pirmieji vakaro atlikėjai, kaip mums nutiko 2006 m. Tuomet stovėdami eilėje klausėme Manu Chao.

ŽMONĖS. Apie parduotų bilietų skaičių 2006 ir 2016 metais informacijos rasti nepavyko, tačiau minia išaugo bent 5 kartus. Taip pat festivalyje dabar žymiai daugiau lietuvių. 2006 metais, išgirdę kalbant lietuviškai, džiaugdavomės, dabar lietuviai sudaro tikrai nemažą festivalio lankytojų procentą. Daug lietuvių išvažiuoja vakare ir 8 ryto Lenkijos laiku susitinka Gdansko Auchane, ten apsiperka, tada važiuoja į festivalį ir visi kartu draugiškai įsikuria kempinge.

MUZIKA. 2006 m. festivalis buvo gerokai mažesnis, stovėjo dvi scenos – didelė ir maža. Vėliau mažą sceną pakeitė Tent scena, o dar vėliau atsirado Alter scena. Taip pat anksčiau koncertai vykdavo penktadienį – sekmadienį, vėliau prisidėjo ketvirtadienis, o dar vėliau sekmadienį pakeitė trečiadienis. Iš 2006 m. atlikėjų geriausiai pamenu Sigur Rós. Nusigrūdau į pirmą eilę ir miriau iš laimės matydama savo ką tik Takk… išleidusius dievukus. Šiemet Sigur Rós pasirinko depresyvesnį setlistą, grojo mažiau hitų (pvz., nebuvo Hoppípolla ar Svefn-g-englar) ir daugiau liūdesio, pvz., Ný Batterí. Labai patiko, kad sugrojo Hafsol. 2013 m. Positivus festivalyje šios dainos nebuvo, o vaizdas įspūdingas – Jonsis įsijautęs sudrasko smičių, nors iškart čiumpa kitą – reikia sugroti visus jų koncertus užbaigiančią Popplagið. Dar 2006 įspūdį paliko Franz Ferdinand. Šiemet trijose pagrindinėse scenose pasirodė iš viso 62 atlikėjai, 2006 jų buvo 33. Šiemet labai gerai buvo: Sigur Rós, PJ Harvey, M83, LCD Soundsystem. Patiko: Foals, Nothing But Thieves, Chvrches, Grimes. Red Hot Chilli Peppers sutraukė didžiausią mano matytą minią iš visų festivalių, kuriuose esu buvus, tačiau buvo kažkas negerai su garsu, bent jau ten, kur stovėjom, nors per kitus pasirodymus vieta buvo gera. Galėjome ramiu balsu susikalbėti per garsiausias dainų vietas ir jokiu būdu negalėjome dainuoti kartu – girdėjo visi kaimynai. Nepatiko naujasis gitaristas. Dar labai nepatiko Florence And The Machine. Muzika ok, tačiau atlikėjos perdėtas pozityvumas kelia didžiulę antipatiją. Tiek „love“ ir „peace“ nebuvo šaukta turbūt net 1969 metų Woodstocke. Dar norėjau pamatyti Savages. Tai galiu pasakyti tiek: mergos labai gražios, bet tokiam pankrokui aš 15 metų per sena. Per Pharell Williams koncertą neturėjau ką veikti, tai irgi pažiūrėjau. Buvo juokinga: Pharellis susikvietė į sceną panas iš pirmos eilės, jos ten twerkino, o operatorius stambiu planu filmavo jų užpakalius.

VEIKLA. 2006 metais ir keletą metų po to koncertų zonoje be koncertų beveik nebūdavo jokios veiklos. Arba aš tuo metu gerdavau ir niekur neidavau. Dabar pristatyta įvairiausių palapinių, kur vyksta įdomiausių dalykų. Yra teatro, kino, instaliacijų, Silent Disco (diskoteka, kurioje kiekvienas šoka pagal ausinėse grojamą skirtingą muziką). Muziejus, kuriame šiemet buvo labai įdomi ekspozicija apie reivo kultūros Lenkijoje istoriją. Yra pristatyta įvairių konstrukcijų, kur galima užlipti ir ką nors veikti. Daug palapinių su įvairiais drabužiais ir aksesuarais, kirpykla, gėlių vainikų plaukams papuošti pynimas, vaikų zona, sporto zona, wi-fi palapinė, knygynas. Festivalio atributikos parduotuvėje marškinėliai parduodami po 90-120 zlotų.

MAISTAS. Geriausias festivalio pokytis nuo 2006 metų, nepaisant muzikos pagausėjimo, yra maistas. Kadangi nevalgau mėsos, maitinimasis festivaliuose anksčiau būdavo didžiulė bėda. 2006 metais tris dienas teko misti garnyru – ryžiais, nes vienintelis kitas variantas buvo „vegetariškas“ kebabas, kurį sudaro pašildytas batonas, majonezas ir kopūstai. Šiemet jaučiausi vegetarų ir veganų rojuje – maistą be mėsos tiekė gal ketvirtadalis vendorių, o visi kiti turėjo vegetarišką opciją. Nė karto nereikėjo antrą kartą valgyti to paties. Kaip gerai, kai tau naudingas dalykas ateina į madą! Apskritai festivalyje galėjai rasti japonų, indų, tailandiečių, italų, meksikiečių ir lenkų virtuvių patiekalų – alkanas neliko nė vienas.

GĖRIMAI. Anksčiau iš alkoholio būdavo tik Heineken alus, šiemet be Heineken galėjai gerti  Desperado ir kitų rūšių, tai pat buvo vyno, Bacardi palapinė. 2006 metais koncertų zonoje nebuvo galima gauti vandens. Tais metais temperatūra viršijo 30 laipsnių, tad ekranuose prie scenos vis galėjai matyti, kaip ant rankų iškeliamos ir apsauginiams į priekį perduodamos apalpusios panos. Daug kas darė šitaip: palikdavo vandenį prie įėjimo ir grįždavo ten atsigerti. Iki vakaro buteliai susimaišydavo, todėl tekdavo gerti iš bet kurio. Dabar vandenį, sultis, ice tea, limonadą tiekia Tymbark. Sparnus suteikia Red Bull. Pačiame svaiginimosi procese irgi yra pokyčių. Anksčiau visi lakdavo alų ir pasilakdavo, beveik niekas nerūkydavo žolės. Dabar visiškai girtą pamatai itin retais atvejais, o žolės kvapas beveik pastovus.

TUALETAI. Švarūs. Vakarais apšlapinti, taip, bet bendrai paėmus tokią tualetų švarą rasi retame festivalyje. Daug dažniau  festivaliuose vaizdas būna arčiau to, kurį mačiau Juodaragyje prieš maždaug 10 metų: tuomet įėjęs į tualetą pamatydavai pro klozeto angą kyšančią šūdų krūvą. O Openeryje dažniausiai net galima rasti popieriaus.

DUŠAI. Didžiausia festivalio problema. 2006 metais, kada buvo gerokai mažiau žmonių, tiek dušų gal ir buvo gana, bet dabar eilės yra tiesiog absurdiškos. Prieš 10 metų piko metu (rytais ir vakarais, kada visi grįžta iš miesto ir paplūdimio) į dušą galėjai patekti palaukęs 20-30 min. Dabar piko metu žmonės laukia 90 min. Kiti, gudresni, nevaro į miestą, lieka kempinge ir nueina į dušą ne piko metu, apie 14 val., tada nusiprausti gali palaukęs 15 min. Keista, kad organizatoriai negerina padėties, ji buvo bloga jau 2009 ir kuo toliau, tuo vis blogėja, nes į festivalį važiuoja vis daugiau žmonių.

Apskritai Openeris lietuviams yra puiki proga už 8-9 val. kelio nuo namų sudalyvauti didžiuliame festivalyje ir paklausyti pasaulinio garso žvaigždžių. Manau, kad net ir nesidomint muzika reikėtų nors kartą gyvenime pabūti tokiame masiniame renginyje. Taip, žmonės užknisa, bet jei nori stebėti žirgų lenktynes, turi pakęsti vieną kitą alkūnę tarp savo šonkaulių.

P.S. Šiemet festivalyje buvo pasklidęs juokelis, kurio konteksto nesupratau, o labai rūpėjo sužinoti. Kažkas staiga imdavo lyg ieškodamas žmogaus šaukti „Jareeeeek!“ ir jam iš įvairių pusių atliepdavo kiti: „Jareeeeek!“. Taip per festivalio teritoriją nuvilnydavo banga „Jareeeeek!“. Labai norėjau kieno nors paklausti, ar šis juokelis turi kažkokią pradžią, bet niekad nebuvo taip, kad sušuktų kas nors prie pat manęs. Gal kas nors žinot?

P.P.S. Ką tik reddite radau, kad “Jarek!” Openeryje žmonės šūkauja jau 4 metus, o vardas susijęs su Jarosław Kaczyński.

 

Foto: Rytis Šeškaitis

Bangos Koncertai Sūru

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *